Symbol implementeer succesvol

Training Within Industry bij Tecnotion

 

Tecnotion is de wereldwijde autoriteit op direct drive motortechnologie. Het Almelose bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van direct drive motoren. Tecnotion bedient een aantal sterk groeiende marktsegmenten, waaronder semicon, LCD/LED-fabrikanten, laser printing- en robotiseringsindustrie.

“We kennen Symbol al jaren als een fijne kennispartner om mee samen te werken”, begint Alwin Wessels, Quality Manager Operations bij Tecnotion. “Voor onze Operational Excellence-ambities hebben wij al regelmatig met succes een beroep gedaan op Symbol. In 2018 heeft Symbol bijvoorbeeld een CIMM-scan uitgevoerd op onze locaties in Almelo en China en hebben ze ons geholpen met het opzetten van een OpEx-roadmap. Ook zetten we graag de junior consultants van Symbol in, die snel inzetbaar én snel up-and-running zijn. In het afgelopen jaar hebben wij al drie keer met een junior consultant gewerkt, onder andere met Hans van de Vijver. Hans heeft voor ons onlangs Training Within Industry (TWI) in de organisatie geïmplementeerd.”

 

Operators zijn het belangrijkste kapitaal

“Door een toename in productiepersoneel was de noodzaak voor een gestandaardiseerde opleidingsmethode binnen onze organisatie sterk toegenomen”, vertelt Alwin verder. “Voorheen was er geen uniformiteit in het aanleren van vaardigheden en bij didactiek werd vrijwel niet stilgestaan. Vanuit andere organisaties wisten we dat Training Within Industry (TWI) de oplossing kon zijn. TWI is namelijk een sterke methode om gestandaardiseerd, effectief én efficiënt te trainen. Voor ons is dit noodzakelijk om nieuwe operators afkomstig uit allerlei branches – met verschillende achtergronden en talenten dus – dezelfde kennis en competenties mee te geven. Zo verhogen we onze betrouwbaarheid richting kritische klanten, zoals onder meer ASML, VDL en NTS.”

Nieuwe medewerkers uniform opleiden

TWI is in twee fases binnen Tecnotion geïmplementeerd. De eerste fase bestond uit kennisoverdracht en het opleiden van TWI-trainers. De tweede fase, die momenteel nog in volle gang is, richt zich op het implementeren en het laten aansluiten van TWI op de al bestaande processen. Hans was verantwoordelijk voor de eerste fase. “TWI is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, toen in de Amerikaanse staalfabrieken in korte tijd grote groepen nieuwe werknemers ingewerkt moesten worden. Anno nu is het nog steeds een perfecte tool om het opleidingsproces mee te versnellen en effectiever te maken. TWI bestaat uit vier onderdelen: job methods, job instruction, job safety and job relations. Vanwege het specifieke vraagstuk van Tecnotion lag mijn focus op job instructions.

TWI-instructeurs gecertificeerd

Hans gaat verder: “Vanuit een A3-projectcharter is het TWI-project uiteengezet en is de kick-off aan het kernteam gegeven. Samen met het kernteam zijn we in de eerste weken van het project job instructions gaan opstellen en behandelen, om zo de eerste kennis in de TWI-werkwijze te vergaren. Vervolgens heb ik het kernteam ook een TWI-training gegeven. Na deze praktijk- en theorie-training is het team zelf aan de slag gegaan met het opstellen en instrueren van taakinstructies. Het begeleiden van de trainers en ervoor waken dat de TWI-methode nauwlettend werd gevolgd, was in deze fase erg belangrijk. Wanneer bepaalde stappen worden overgeslagen, heeft een job instruction namelijk geen zin en missen we ons doel. De opgedane TWI-vaardigheden hebben we vanuit een competentiematrix gemonitord. Met die matrix was af te lezen wie op welke onderwerpen individuele begeleiding nodig had. Door de inzet van de TWI-trainers en de individuele begeleiding werd iedereen klaargestoomd voor certificering. Erg leuk om te zien dat iedereen zo gemotiveerd was en zo snel stappen zette!”

Training Within Industry is verandermanagement

“TWI implementeren zonder verandermanagement toe te passen, gaat niet”, vult Alwin aan. Vanuit ervaring wisten we dat TWI binnen onze organisatie succesvol zou kunnen zijn. Maar een bestaande werkwijze van de ene op de andere dag veranderen, lukt niet. De sleutel van verandermanagement zat voornamelijk in communicatie – met elkaar in gesprek gaan en naar elkaar luisteren. Je kunt namelijk geen draagvlak creëren wanneer je niet in gesprek gaat met je stakeholders. Hans heeft in het veranderaspect binnen het TWI-project een belangrijke rol in gehad. Hij droeg op een heldere wijze TWI-kennis over aan het kernteam, luisterde goed naar hen en kon zich goed in hen verplaatsen – maar hij hield wel altijd vast aan de TWI-methode. Door de inzet van Hans en het kernteam hebben alle acht TWI-instructeurs de training succesvol doorlopen. Alle instructeurs hebben dan ook hun certificaat ‘TWI-trainer’ behaald. De certificering was een belangrijke mijlpaal in het TWI-project en hebben we gevierd met een stuk taart.”

Van project naar volwassen systeem

Na afronding van de eerste fase van het TWI-project heeft Hans het stokje overgedragen een interne Continuous Improvement Engineer. Alwin: “Het implementeren van TWI in het huidige opleidingsprogramma en het doorontwikkelen van taakinstructies staan hierin centraal. Vanwege de verwachte groei zal Tecnotion in het eerste kwartaal van 2023, 40 operators trainen door middel van TWI. Een goede vuurdoop, waar we met vertrouwen naar toe kijken.”

Wil jij met ons sparren over hoe Training Within Industry binnen jouw organisatie kan worden toegepast? Of juist hoe jij de junior consultants het best kunt inzetten? Laat het ons dan weten via het onderstaand formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

 






     

    Ook interessant om te lezen

    Van Theorie naar Praktijk: Junior Consultant bij Stoneridge

    Van Theorie naar Praktijk: Junior Consultant bij Stoneridge

    Van theorie naar praktijk: Junior Consultant bij Stoneridge Vóór zijn werk bij Symbol had Junior Consultant Wisse Bos nog nooit van een Production Part Approval Process (PPAP) gehoord. Nú kent hij alle begrippen die bij een PPAP horen - zoals PSW en PCN - als zijn...

    Lees meer
    Share This