Studiereis:
Japan 4.0

Japan is een land dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en boeiende cultuur. Het is ook een land dat innovatie omarmt en voorop loopt in technologische ontwikkelingen.
De Symbol Japanreis was een interessante reiservaring die de deelnemers de kans bood om de pracht en cultuur van Japan te verkennen. Deze unieke reis bracht mensen samen om enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van het land te ontdekken, traditionele ceremonies bij te wonen en het bedrijfscultuur van Japan beter te begrijpen.
De wereld verandert in een rap tempo, hoe gaat Japan om met de nieuwe industrie?

 

Terugblik op de Symbol studiereis naar Japan

 

De reis begon met een vlucht naar Tokyo, waar de deelnemers werden verwelkomd door een lokale gids en naar het prachtige Shinagawa Prince Hotel werden gebracht. Na een kennismaking met elkaar en het bespreken van de leerdoelen van de reis, begon het avontuur echt. Een bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Tokyo stond op het programma, waar inspirerende presentaties werden gegeven over het zakendoen in Japan en de ontwikkelingen op het gebied van Smart Industry/Industry 4.0. De deelnemers kregen inzicht in het Japanse economische beleid en werden geïnspireerd door de diepgaande kennis en expertise van de sprekers.
De reis ging verder naar andere fascinerende bedrijven, zoals AVEX Tado, Kuwana Factory, NTN Mie Works, Shin Nihon Kogyo en Mitsubishi Electric Nagoya Works. Bij elk bedrijfsbezoek konden de deelnemers zien hoe Japanse organisaties technologieën zoals robotica, automatisering en data-analyse omarmen om hun productieprocessen te verbeteren. De lokale Senseis en productiemanagers deelden waardevolle inzichten over Lean-methodologieën en hoe ze de principes van Industry 4.0 toepassen in hun dagelijkse activiteiten.
Naast de focus op industrie en technologie bood de reis ook ruimte voor culturele verkenning. De deelnemers bezochten historische en iconische locaties in Tokyo, Kyoto en Osaka, waar ze konden genieten van de prachtige tempels, tuinen en het unieke culturele erfgoed van Japan. Het bezoek aan het Sake Museum gaf hen zelfs de kans om een traditionele Japanse drank te proeven.

 

Shinkansen

 

Een van de hoogtepunten van de reis was het reizen per Bullet Train, de beroemde Shinkansen, van Tokyo naar Nagoya. Met adembenemende uitzichten op de iconische Mount Fuji genoten de deelnemers niet alleen van de snelheid en punctualiteit van het Japanse transportsysteem, maar konden ze ook de schoonheid van het landschap ervaren.
De Bullet Train is een onderdeel van Industry 4.0 in Japan, vanwege het gebruik van geavanceerde technologieën, digitalisering en automatisering. Het maakt gebruik van geavanceerde controlesystemen, sensoren en data-analyse om de operationele efficiëntie te optimaliseren. Geautomatiseerde systemen zorgen voor een naadloze reiservaring en geavanceerde communicatietechnologieën ondersteunen real-time gegevensuitwisseling. De Bullet Train is een voorbeeld van hoe technologie de efficiëntie en klantbeleving in de transportsector kan verbeteren.

 

 

Haneda Innovation City

 

Haneda biedt niet alleen winkel- en eetervaringen, maar ook onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten, geavanceerde medische centra en congresfaciliteiten. Een autonome bus en robothonden zorgen voor het vervoer en de beveiliging van het complex.
Haneda verzamelt gegevens over bewegingen van mensen, energieverbruik en ruimtes, waardoor er een digitale replica van het complex ontstaat, een zogenaamde Digital Twin.
De gegevens in deze stad worden gevisualiseerd via “3D K-Field“, een infrastructuur voor driedimensionale ruimtelijke gegevens, en worden gedeeld met servicegebruikers, -providers en -ontwikkelaars.

Een belangrijke uitdaging in Japan is het tekort aan artsen. Robotica wordt overwogen als een mogelijke oplossing. Robots kunnen worden ingezet in de gezondheidszorg, zowel voor medische diensten als beveiligingstaken, zoals robothonden voor beveiliging. Bovendien kunnen robots ook worden gebruikt voor voedselbezorging, wat een andere nuttige toepassing is.

 

 

  

Bezoek aan Toyota Tecno Museum

 

De ontwikkeling van Toyota als een autofabrikant, vanaf de oorsprong als een weefgetouwproducent tot de huidige status als een wereldleider in de auto-industrie werd uitgebreid besproken tijdens onze bezoek in Nagoya. Binnen Toyota heeft Industry 4.0 zich ontwikkeld door voortdurende verbetering en innovatie in de productieprocessen.
Enkele voorbeelden van hoe Toyota Industry 4.0 implementeert zijn:

• Internet of Things (IoT): Toyota maakt gebruik van IoT om machines en apparatuur met elkaar te verbinden en real-time gegevens te verzamelen. Dit stelt hen in staat om de prestaties van machines te bewaken, onderhoudsbehoeften te voorspellen en productieprocessen te optimaliseren.

• Digitalisering en data-analyse: Toyota maakt gebruik van geavanceerde data-analysetechnieken om grote hoeveelheden productiegegevens te verzamelen en te analyseren. Door middel van geavanceerde algoritmen kunnen ze inzichten verkrijgen die helpen bij het optimaliseren van processen, het identificeren van knelpunten en het nemen van datagestuurde beslissingen.

• Augmented Reality (AR): Toyota maakt gebruik van Augmented Reality om de online verkoop van auto’s te transformeren. Via virtuele showrooms en interactieve configurators kunnen klanten voertuigen verkennen en aanpassen in een digitale omgeving. AR stelt klanten in staat om verschillende Toyota-modellen, kleuren en functies te visualiseren, zelfs virtueel proefritten te maken. Deze meeslepende ervaring helpt klanten om weloverwogen beslissingen te nemen en versterkt hun band met het product. Door de fysieke en digitale wereld te verbinden, stimuleert Toyota online verkoop en biedt het uitstekende klantervaringen.

• Quality Control: Lean en Six Sigma blijven belangrijke pijlers binnen Toyota. Ze gebruiken methoden zoals Kaizen (continu verbeteren) en Just-in-Time om verspilling te verminderen en de kwaliteit van producten te verbeteren m.b.v. slimme sensoren en real-time data analysis.

 

Avex vertrouwt op Kaizen-aanpak

 

Avex Inc. Technology, gevestigd in Nagoya en produceert al meer dan 70 jaar hoogwaardige producten, waaronder voor de automotive sector (met een omzet van ongeveer 55 miljoen). Toyota is een belangrijke klant van hen. Het management van Avex stimuleert een cultuur van transparantie en openheid. Medewerkers worden aangemoedigd om kritisch te zijn, iets wat niet vanzelfsprekend is binnen Japanse bedrijven.

Tijdens de presentatie vertelde de directeur van Avex over de ontwikkeling van het bedrijf gedurende de afgelopen 70 jaar. Tijdens de financiële crisis in 2008 werd het bedrijf hard getroffen. In plaats van massaal medewerkers te ontslaan, besefte Avex dat hun medewerkers het belangrijkste kapitaal waren. Ze investeerden daarom veel tijd in de ontwikkeling van hun medewerkers. Dit leidde tot aanzienlijke groei in de jaren daarna, zelfs tijdens de coronacrisis, waarbij dezelfde aanpak werd gevolgd. Binnen Avex is de Kaizen-aanpak sterk ontwikkeld. Op alle niveaus van de organisatie wordt Kaizen toegepast om problemen op te lossen en processen te verbeteren. Hoewel Avex te maken heeft met een krimpende beroepsbevolking, zijn ze nog steeds in staat om medewerkers aan te trekken en te behouden. De gemiddelde leeftijd is opvallend laag, ongeveer 35 jaar in de oorspronkelijke fabriek en 26 jaar in de nieuwe fabriek.

 

Johan Cruijff en Industry 4.0 in Japan

 

We hebben ook een bezoek gebracht aan Shinnihon Kogyo in Mie, Japan. Shinnihon engineert volautomatische assemblagemachines voor grote fabrikanten zoals Denso, Toyota, Avex en NTN. Ze zijn ook de grootste Aziatische producent van kogellagers, opgericht 62 jaar geleden. De deelnemers hadden vragen over Industry 4.0, waaronder IoT.
De directeur van Shinnihon demonstreerde de toepassing van IoT in een van hun machines. Hierbij kunnen verschillende producten zonder omstellingen naast elkaar worden geproduceerd. De machine herkent het product en past de bewerkingen automatisch aan.
Naast geavanceerde technieken zagen we een eenvoudig voorbeeld van visual management: drie omgekeerde koffiebekertjes in verschillende kleuren op een stalen buis, die de productievoortgang aangeven.
We hebben ook vragen gesteld over de afstemming tussen onderwijs en bedrijfsbehoeften en het verschil tussen huidige en vroegere ingenieurs.
Tijdens de presentaties viel de openheid van de directie op over financiële zaken, uitdagingen zoals de krimpende beroepsbevolking en de overgang naar elektrische voertuigen.

Wat betreft de connectie met Johan Cruijff: jaren geleden werd de directeur van Shinnihon geïnspireerd door een Johan Cruijff Foundation in Nederland, waar hij drie generaties zag voetballen. Hij heeft in Japan het initiatief ‘VEERTIEN’ opgericht, met twintig jeugdteams die sport en samenspel bevorderen, genoemd naar het rugnummer van Johan Cruijff.

Mitsubishi Electric Corp wilt de wereld automatiseren

 

Mitsubishi Electric heeft als doel om ‘De Wereld te Automatiseren’. Het bedrijf is actief op verschillende gebieden, waaronder industriële automatisering, energiesystemen, elektronische apparaten en communicatie.
De toekomst van productie vereist de realisatie van ‘Digitale Productie’, waarbij AI, 3D-simulaties, visualisaties, data-analyse, enzovoort een rol spelen. Mitsubishi Electric optimaliseert de gehele productiecyclus (ontwikkeling, planning, productie, recycling) met behulp van hun aanpak genaamd eFactory, die uit drie lagen bestaat.
De eerste laag, ‘Shop floor’, richt zich op engineering en verbetering van de supply chain (productiviteit, kwaliteit, energie, veiligheid en beveiliging). Mitsubishi levert controllers, servomotoren, PLC’s (Programmable Logic Controllers), HMI’s (Human Machine Interfaces) en cobots om de productie te optimaliseren naar het tijdperk van Industrie 4.0.
De tweede laag, ‘Edge computing’, omvat de verwerking en analyse van primaire productiedata en gegevensbeheer. Hierbij wordt de grote hoeveelheid procesdata geoptimaliseerd en gefilterd die gegenereerd wordt door alle machines en PLC’s op de werkvloer.
De derde laag, ‘IT-systeem’, omvat alle systemen voor het automatisch beheren van klantorders, ondersteuning van productontwikkeling, planning en gegevensbeheer (ERP, CAD, SCM, MES en SCADA).

Schrijf je nu in voor de Studiereis Japan 2024!

 

Ben je klaar voor een buitengewone reis naar Japan, het land van innovatie, Kaizen en Industry 4.0? De Studiereis Japan 2024 wacht op je en biedt een unieke kans om je onder te dompelen in het hart van het Japanse bedrijfsleven en de cultuur.

Mis deze kans niet om deel uit te maken van deze ongelooflijke reis.
Schrijf je vandaag nog in om je plaats te verzekeren in dit transformerende avontuur!

 

Ook interessant om te lezen

Van Theorie naar Praktijk: Junior Consultant bij Stoneridge

Van Theorie naar Praktijk: Junior Consultant bij Stoneridge

Van theorie naar praktijk: Junior Consultant bij Stoneridge Vóór zijn werk bij Symbol had Junior Consultant Wisse Bos nog nooit van een Production Part Approval Process (PPAP) gehoord. Nú kent hij alle begrippen die bij een PPAP horen - zoals PSW en PCN - als zijn...

Lees meer
Share This