Nederlands jongste Black Belt aan het woord
“Onlangs ontving ik via e-mail de bevestiging: ik ben de jongste volledig LSSA-gecertificeerde Lean Six Sigma Black Belt in Nederland, zowel in theorie als praktijk!” vertelt Mike Hoogenberg, production process engineer bij Intergas in Coevorden. De 24-jarige Mike behaalde in maart 2022 zijn certificaat, dat feestelijk in bijzijn van een grote groep collega’s en het management werd uitgereikt door Niels Heuthorst van Symbol. “Dat ik mij zo vroeg gespecialiseerd heb, geeft mij een voorsprong op de arbeidsmarkt. En ik kan met Lean Six Sigma ook nog eens hele gave dingen doen. Een goed voorbeeld: ik heb bij Intergas een compleet nieuwe productiebaan opgezet die aan alle standaarden voldoet.”
De kennismaking met Lean Six Sigma Black Belt
Mike begon zo vroeg in zijn carrière aan de Black Belt-opleiding bij Symbol door de enthousiaste ervaringsverhalen van meerdere mensen in zijn omgeving. “Ik studeerde Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Windesheim en één van mijn docenten volgde de Black Belt-opleiding. En bij Wavin in Hardenberg, waar ik in mijn derde jaar stageliep, zat een collega die ook volop in de Black Belt-boeken zat. Beide hebben me gestimuleerd om met Black Belt te starten terwijl ik nog in de studiemodus zat. Op de kwaliteitsafdeling bij Wavin zag ik bovendien de potentie in de praktijk – het leverde geweldige resultaten op. Daar werd ik natuurlijk ook enthousiast van!”
Vertaalslag van theorie naar praktijk
Na de Lean Six Sigma Green Belt-opleiding, die Mike vanuit school kon volgen, is hij dan ook direct met de Black Belt-opleiding gestart. Hij zat toen bijna in het vierde jaar van de studie Technische Bedrijfskunde. “In juni 2021 kreeg ik mijn Green Belt-certificaat en in juli van dat jaar startte ik met de vervolgopleiding bij Symbol. Omdat zowel mijn docent als mijn collega bij Wavin enthousiast waren over Symbol, heb ik niet eens naar andere aanbieders gekeken”, zegt Mike. “Het mooie aan de opleiding bij Symbol vond ik de sterke combinatie van theorie en praktijk. Vanuit de theorie deelden de docenten hun eigen ervaringen met projecten bij klanten. Daarnaast kregen we tijdens de lessen voldoende ruimte om aan de hand van de theorie onze projecten te toetsen. Mijn eerste Black Belt-project draaide ik bij Astava in Meppel, mijn tweede project bij Intergas – waar ik nu nog steeds werk.”
Goede resultaten behaal je niet alleen
Mike vertelt verder: “Voor mijn Black Belt-project bij Intergas heb ik gekeken hoe we de capaciteit van de productiebaan konden verhogen. Ik heb onder meer onderzocht welke verspillingen er waren en hoe we die konden voorkomen. Ook heb ik mensen geleerd hoe ze naar verspillingen moeten kijken en hoe ze hier op moeten acteren. Goede resultaten kun je namelijk niet alleen behalen: de kracht zit in het team, in de samenwerking. En ook de samenstelling van het team is cruciaal voor het succes. Van een coach die persoonlijk begeleidt tot ervaringsdeskundigen en de mensen die iedere dag in het proces werken: ieders inbreng is nodig. En het resultaat mag er zijn, want de capaciteit van de productiebaan is gedurende het project met ongeveer 30% gestegen.”
De volgende stap: kennis overdragen in een Yellow Belt-training
Mike geeft aan dat hij de kennis die hij heeft opgedaan tijdens de Black Belt-opleiding nog iedere dag inzet. “Ik draai bij Intergas dagelijks projecten en draag daarnaast mijn kennis over aan collega’s. Zo geef ik nu intern een Yellow Belt-training. Net zoals de docenten van Symbol maak ik daarin ook steeds de vertaalslag van theorie naar praktijk, bijvoorbeeld door anekdotes te vertellen. Ik vertel dan bijvoorbeeld over mijn absolute hoogtepunt bij Intergas tot nu toe: het opzetten van een compleet nieuwe productiebaan die direct vanaf het begin aan alle standaarden voldeed. Een nieuw proces ontwikkelen is echt next level ten opzichte van een bestaand proces optimaliseren, dus ik ben er super trots op. Door dit soort eigen voorbeelden en leermomenten te delen, maak ik het begrijpelijk en interessant. Mijn doel van een Yellow Belt-training is behaald als iedereen de cultuur en het gedachtegoed van Lean Six Sigma begrijpt, maar vooral ook plezier heeft gehad. Bij Intergas ben ik overigens nog lang niet uitgegroeid. We maken deel uit van Rheem, een Amerikaans bedrijf. In de hele organisatie is Lean levend. In de toekomst wil ik graag met andere dochterbedrijven van Rheem aan mooie projecten én resultaten werken.”
Met Lean Six Sigma een voorsprong op de arbeidsmarkt
Het verhaal van Mike is bijzonder: de meeste professionals starten pas later in hun loopbaan aan een Black Belt-opleiding. Maar Mike is méér dan blij met zijn keuze om het anders aan te pakken. “Het geeft mij een voorsprong op de arbeidsmarkt. Zoals ik net vertelde wil ik nog lang niet weg bij Intergas – ik zit hier heel goed op mijn plek. Maar door de vele LinkedIn-verzoeken merk ik wel dat ik met mijn specialisme in trek ben. Op Technische Bedrijfskunde komen veel studenten af, en dit was mijn manier om mezelf te onderscheiden van de rest. Voor elke student of jonge professional die mijn verhaal leest: durf ook uniek te zijn. Zoek uit waar je passie ligt, onderscheid jezelf en grijp de kansen die op je pad komen.”
Ook interessant om te lezen
Lean Six Sigma Green Belt 4o – Jouw sleutel tot digitale transformatie!
Lean Six Sigma Green Belt 4o: Jouw sleutel tot digitale transformatie In een wereld die steeds meer draait om digitalisering en automatisering, staan organisaties voor de uitdaging om hun processen toekomstbestendig te maken. Lean Six Sigma biedt al jaren een bewezen...
Data-analyse in organisaties: 6 tips voor succesvol projectmanagement
Data-analyse in projectorganisaties: 6 tips voor succesvol projectmanagement Worstelt jouw projectorganisatie met deadlines, budgetten of kwaliteitsstandaarden?Je bent niet alleen!In dit artikel deelt onze consultant Juan zijn expertise over hoe data-analysejouw...
Van Theorie naar Praktijk: Junior Consultant bij Stoneridge
Van theorie naar praktijk: Junior Consultant bij Stoneridge Vóór zijn werk bij Symbol had Junior Consultant Wisse Bos nog nooit van een Production Part Approval Process (PPAP) gehoord. Nú kent hij alle begrippen die bij een PPAP horen - zoals PSW en PCN - als zijn...