Een goed project heeft een kleine scope

Onze ervaren trainer en consultant, Master Black Belt, Joris van Solt gaat in een aantal blogs in op tien relevante criteria voor een goed project. Het advies aan deelnemers aan onze Lean Green Belt, Lean Six Sigma Green Belt, Lean Black Belt en Lean Six Sigma Black Belt trainingen is in ieder geval om alvast een project te kiezen wat je tijdens de training kunt oppakken.

In het vorige artikel had ik beloofd dat ik de 10 punten van een goed project zou toelichten. Hieronder vind je het vierde punt:

 

Een goed project heeft een kleine scope

De scope is het onderzoeksgebied van je project. Wat neem je wel mee in je onderzoek en wat vooral niet. Om een project snel te kunnen afronden, heeft het een kleine scope nodig. Hoe kleiner de scope, hoe eerder het project klaar is, hoe sneller je de winst kan oogsten.

Dus kies ervoor om het project niet voor “tig” machines, locaties, producten of afdelingen uit te voeren maar eerst op één. Je kan dan snel de winst (tijd, geld of kwaliteit) van het nieuwe proces benutten en als je daarna de verbeteringen gaat implementeren op de andere onderdelen, kan je dit veel sneller doen. Je hebt immers alle problemen bij het eerste project al opgelost.

Er is een wet die zegt dat alles altijd langer duurt dan je denkt, zelfs als je rekening houdt met deze wet. Dus een project wat je denkt in drie maanden af te kunnen ronden duurt vijf of zes maanden. Een project ter grootte van een maand duurt waarschijnlijk minimaal drie maanden…

Tijdens de uitvoering van je project zullen verschillende stakeholders naar je toekomen om nog wat extra zaken mee te nemen in je project, “als je er toch mee bezig bent”. Trap daar niet in! Scope-creep is het steeds groter worden van je project, dit is de belangrijkste oorzaak van vertraging en het uiteindelijk niet meer af maken van een project, omdat het gewoon te groot is geworden. Om deze Scope-Creep te voorkomen zal je wel moeten oefenen om de volgende tekst regelmatig uit te spreken: “Dat is een goed idee om op te pakken nadat we dit project hebben afgerond”.

Aanpassen van de scope kan natuurlijk wel, mits de stakeholders dit een goed idee vinden. Dit is typisch iets dat tijdens een Gate-review wordt besloten, na de analyse van de voor én nadelen.

 

Kunnen we je helpen?

Heb je vragen hoe het probleem van jouw project goed te definiëren? Of wil je hulp bij de selectie of de uitvoering van je project? Neem dan contact met ons op, via onderstaand formulier of bel ons via 053 – 20 30 240






    Share This